FAQ Geboortereportage Bergsma-Lifestyle

Op de pagina vind je de meest voorkomende vragen over geboortefotografie. Mocht je andere vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op. 

Is het niet vreemd dat een vreemde bij de geboorte aanwezig is?

Dit is een vraag die ik heel goed begrijp, want een geboorte is een intieme gebeurtenis. Vooraf hebben we een persoonlijk en uitgebreid kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk dat we met elkaar een goede klik hebben. Achteraf krijg ik altijd te horen dat mijn aanwezigheid tijdens de geboorte niet eens wordt opgemerkt. Als geboortefotograaf stel ik mij heel terughoudend op en trek mij regelmatig even terug e achter het gordijn of ik wacht op de gang.

Waarom een geboortereportage?

  • Het is fijn om de fotografie uit handen te geven, zodat jouw partner zich volledig op jou kan richten.
  • Verpleegkundigen zullen desgevraagd wat kiekjes maken.  Verwacht hier niet teveel van, want zij hebben weinig tijd om in alle rust mooie foto’s tijdens het geboorteproces te maken. Het resultaat van de foto’s kan misschien teleurstellend zijn. De foto’s zijn bewogen, te donker, teveel ruis, een kleurzweem of de belangrijkste momenten worden gemist.
  • Als professionele geboortefotograaf ben ik goed op de hoogte van de  ethische- en ziekenhuisregels.  Alle foto’s worden met lichtgevoelige objectieven gemaakt en de foto’s worden nabewerkt in een fotobewerkingsprogramma.
  • Binnen 24 uur ontvangen jullie een aantal bewerkte foto’s die eventueel kunnen worden gebruikt voor het geboortekaartje. De overige foto’s worden via we-transfer binnen twee weken bewerkt en verzonden.
  • Indien mogelijk schrijf ik het geboorteverhaal van het geboorteproces op.
  • Een kort filmpje als de kleine is geboren
  • Optioneel kan ik een fotoalbum voor jullie maken.

Wanneer kan je het beste een geboortereportage boeken?

Een geboortereportage is erg intensief en laat zich lastig plannen. Ik ben vanaf de 38e week van jouw zwangerschap 24/7 bereikbaar. Dit heeft consequenties voor andere opdrachten die ik dan niet kan inboeken rondom de uitgerekende datum van jullie baby.  Daarom boek ik maximaal twee geboortereportages per maand in. Wil je verzekerd zijn van een plekje, wacht dan niet te lang met boeken.

Ben je ook oproepbaar als de baby voor de 38e week wordt geboren?

Als de bevalling zich eerder aandient dan ben ik ook beschikbaar. Ik ga dan mijn uiterste best doen op bij de bevalling aanwezig te zijn of ik regel indien gewenst een backup fotograaf.

Maakt het uit of je thuis of in het ziekenhuis bevalt?

Beide gevallen zijn mogelijk. Stel dat een thuisbevalling toch een ziekenhuisbevalling wordt dan is dit ook geen probleem. Ik rij dan naar het ziekenhuis om daar verder te fotograferen.

Is een (geplande) keizersnee ook te fotograferen?

Voor een (geplande) keizersnee is altijd toestemming van het medisch personeel nodig, de anesthesist en de verloskundige.  Stel dat de natuurlijke bevalling niet gaat zoals gehoopt en een keizersnee moet worden uitgevoerd, dan bepaalt de verloskundige samen de anesthesist of ik mee kan gaan naar de OK.  Ik blijf aanwezig en in overleg met het medisch personeel wanneer ik verder mag fotograferen.

Wanneer nemen jullie contact met mij op?

Zodra de weeën begonnen zijn nemen jullie zo snel mogelijk contact met mij op. Als door de verloskundige en ontsluiting van 5cm is bereikt dan bellen jullie mij als het mogelijk is zo spoedig mogelijk. Dit is voor mij het moment om naar het ziekenhuis of naar jullie huis te rijden.

Stel dat de bevalling te snel ging en de fotograaf kan er niet op tijd bij zijn?

De kans bestaat altijd dat ik niet bij het volledige geboorteproces aanwezig kan zijn. Een geboorte laat zich namelijk nooit regisseren. Stel dat ik pas na de geboorte aanwezig kan zijn dan fotografeer ik de momenten na de geboorte. En natuurlijk wordt de prijs aangepast naar een “Just Born reportage”.

Is er een backup fotograaf geregeld als jij door omstandigheden niet bij de geboorte aanwezig kan zijn?

Het is mij gelukkig nog nooit overkomen, maar in geval van ziekte of privé omstandigheden niet aanwezig kan zijn, dan schakel ik een andere professionele geboorte fotograaf in die mij kan vervangen.

Wij werken allemaal heel discreet, waarbij privacy van jullie en het ziekenhuis personeel  gewaarborgd is.

Worden onze foto’s gebruikt op social media en voor jouw website?

Het gebruik van het geboorteverhaal met een aantal foto’s op mijn social media en website is voor mij de beste reclame.  Uiteraard respecteer ik de de keuze als jullie de foto’s liever privé willen houden. Na het persoonlijk gesprek stuur ik altijd een bevestiging van alle afspraken die wij samen maken, inclusief een privacy overeenkomst.

Privacyregels voor het medisch personeel
De privacy voor het medisch personeel vind ik ook heel belangrijk en mogen zij niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Als er beelden van het medisch personeel wel online worden geplaatst dan hebben zij hiervoor schriftelijk hun toestemming gegeven.

Professioneel en deskundig
In een ziekenhuis moeten geboortefotografen strikte regels naleven, zodat het geboorteproces niet wordt verstoord. Als geboortefotograaf ben ik op de hoogte van de ziekenhuisinstructies en ken ik de richtlijnen voor kleding en hygiëne.

Fotografeer je door heel Nederland?

Mijn werkgebied is ongeveer 1 uur rijden van Steenwijk. Ik kom onder andere in Zwolle, Meppel, Heerenveen, Leeuwarden, Drachten, Sneek, Hoogeveen, Emmen, Groningen, Hardenberg,Arnhem, Velp, Amersfoort.

Mocht je twijfels hebben of je binnen mijn werkgebied woont, stuur dan gerust een bericht naar mijn email adres info@bergsma-lifestyle.nl

Copyright 2017-2020 Bergsma-Lifestyle